Adsorbents for the recovery of aroma compounds in fermentation processes

verfasst von
Ulrich Krings, Markus Kelch, Ralf G. Berger
Abstract

Using a model solution of 12 aroma compounds, representative of microbial volatiles, 31 different adsorptive materials were investigated with regard to their solid phase extraction and desorption properties. Well known styrene—divinylbenzene‐based resins and alternative adsorbents including zeolites, β‐cyclodextrin and modified activated carbon were compared. Adsorption/desorption rates in aqueous solution were determined for each adsorbent. Isotherms and adsorption kinetics were determined for the most effective adsorbents.

Organisationseinheit(en)
Institut für Lebensmittelchemie
Typ
Artikel
Journal
Journal of Chemical Technology & Biotechnology
Band
58
Seiten
293-299
Anzahl der Seiten
7
ISSN
0268-2575
Publikationsdatum
1993
Publikationsstatus
Veröffentlicht
Peer-reviewed
Ja
ASJC Scopus Sachgebiete
Biotechnologie, Chemische Verfahrenstechnik (insg.), Erneuerbare Energien, Nachhaltigkeit und Umwelt, Feuerungstechnik, Abfallwirtschaft und -entsorgung, Umweltverschmutzung, Organische Chemie, Anorganische Chemie
Ziele für nachhaltige Entwicklung
SDG 7 – Erschwingliche und saubere Energie
Elektronische Version(en)
https://doi.org/10.1002/jctb.280580314 (Zugang: Unbekannt)